, , , , , , , ,

Yorum: Sir Arthur Conan Doyle - Kızıl Soruşturma (Sherlock Holmes, #1)


Kitabın Adı: Kızıl Soruşturma
Yazarı: Sir Arthur Conan Doyle
Yayınevi: Avrupa Yakası Yayınları
Orijinal Adı: A Study in Scarlet
Çeviri: Deniz Akkuş
Basım Yılı: Kasım 2010, 1. Basım
Sayfa Sayısı: 210

   Martı Yayınları'nın çıkardığı Sherlock'lar gözüme pek kısa gözükmüştü. Hikayelerin tam halini okumak için araştırmaya başladım ve bu şirin mi şirin cep boy kitabını gözüme kestirdim :) 

   Konusu ise kısaca şu şekilde; Doktor John Watson bir arkadaşının vasıtasıyla Sherlock Holmes ile tanışır ve kısa bir süre sonra da 211B Baker St.'deki eve taşınırlar. Taşınmalarından birkaç gün sonra Brixtone Sokağı'nda bir cinayet işlenir ve Holmes ile Watson bu gizemi birlikte araştırmaya başlarlar.
   BBC'nin Sherlock dizisini izleyenler kitabı okurken dizinin ilk bölümünün bu kitaptan çıktığını fark edeceklerdir. Katil taksici/arabacı ve kan ile yazılmış RACHE sözcüğü dizide de geçmektedir. Ayrıca dizinin ilk bölümünün adı da kitapla benzerlik gösteriyor; A Study in Pink.
   İzlemeyenler varsa modern Sherlock'u hemen izlemeliler. Bölümler biraz uzun olsa da nasıl bittiğini fark etmeyeceksiniz bile ;)
   Kitaba dönecek olursak, kitap iki kısımdan oluşuyor. İlki giriş ve Holmes'ün cinayeti çözmesi üzerine, ikincisi ise cinayetin arka planını ele alarak geçmişe yani cinayetin sebebinin oluşumuna dayanıyor. İkinci kısımda tereddüte düştüm, basım hatası olabileceğini düşündüm zira Martı Yayınları'nınkinde olaylar birbirini takip ediyordu. Bunda ise katilin geçmişine de ayrıntılı bir şekilde bakıyoruz. 
   Kitap hem ince hem de cep boy, hafta sonu rahatlıkla bitirebileceğiniz bir kitap. Katilin geçmişini ele alıp cinayetin nedeninin ayrıntılı bir şekilde ele alınması benim hoşuma gitti. Doyle'ün, bu yayınevinden çıkan diğer kitaplarını da almayı düşünüyorum :)


Kitaptan küçük bir alıntı:
Büyük bir zeka için, hiçbir şey küçük değildir.
-Sayfa 87



Arka Kapak
Doktor Watson, eski bir arkadaşının yardımıyla tanıştığı Sherlock Holmes'la Baker Sokağı'ndaki bir daireyi paylaşmayı kabul etmiştir. Fakat Holmes'un tuhaf huyları ve belirli bir mesleğinin olmaması, Watson'ın kafasında bir takım soru işaretleri uyandırır. Brixtone Sokağı'ndaki boş bir evde, korkunç bir cesedin bulunmasıyla, kafasındaki tüm bu soruların cevabını alacaktır. Holmes, çok uzun yıllar öncesine uzanan ve iki kıtada süren, heyecan dolu bir maceranın arkasında yatan gerçekleri, birlikte çözmek için Watson'ı bu soruşturmaya katılmaya davet eder. Böylece tuhaf keşiflerle dolu bir serüven başlar. Olayın üzerindeki sır perdesini üç gün içinde aralamayı başaran Holmes, olağanüstü dedektiflik becerilerini sergileyerek yeni arkadaşını etkileyip, hayrete düşürür. Bu çok önemli soruşturmayla, dedektiflik dünyasındaki en ünlü beraberliklerden biri de başlamış olur.

Sevgili okuyucularımız; Kızıl Soruşturma adıyla yayınladığımız bu kitap aynı zamanda Conan Doyle'un ilk Sherlock Holmes macerasıdır. Ayrıca; her okurun acaba Doktor Watson ile Holmes nasıl tanıştılar ve ayrılmaz bir ikili oldular sorusunun cevabını da bulacaksınız.
Paylaş:

2 yorum:

  1. Sherlock Holmes'in dizisini izliyorum bende . Çok hoşuma gidiyor . Kitabını okumak bir türlü kısmet olmadı ama .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizisini sevdiysen kitabı mutlaka seveceksindir ;)

      Sil