, , , , , , , , , ,

Yorum: The Hobbit: Unexpected Journey (2012)


Bilbo huzurlu Hobbit toprakları olan The Shire'da yaşarken bir gün büyücü Gandalf aniden ortaya çıkar ve baş kahramanımız Bilbo kendisini efsanevi savaşçı Thorin tarafından yönetilen 13 cücelik maceracı bir grupta buluverir. Ejder Smaug’dan Erebor’un kayıp Cüce Krallığı’nı geri almak için çıktıkları bu yolculukta Goblinler, Orklar, öldürücü Warglar, Dev Örümcekler, Şekil Değiştirenler ve Büyücülerle dolu yollardan geçeceklerdir.

Uzun zamandır merakla beklediğim bir filmdi. Filmin yönetmeni, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin de yönetmeni olan Peter Jackson. Kitap-film karşılaştırmasına bakacak olursak, 400 sayfalık kitabın 3 film olarak çekileceğini duyunca çok şaşırmıştım. Filmdeki her olayın, ayrıntılarıyla işleneceği izlenimi bırakıyor. 



Devamı spoiler içerir.



Filmin başlangıcı minik bir nostalji etkisi yarattı bende. Arkadan verilen o flüt ve keman ezgisiyle birlikte masmavi göğün altındaki Shire'ın yeşil ovalarını tekrar görmek... Frodo ve Bilbo'nun konuşmaları ile iki filmi -Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit- çok güzel bağlamışlardı.

Yüzüklerin Efendisi'nden tanıdığımız Bilbo (Ian Holm), Frodo (Elijah Wood), Gandalf (Ian McKellen), Galadriel (Cate Blanchett), Elrond (Hugo Weaving) ve Saruman (Christopher Lee) gibi karakterler de vardı filmde.

Hobbit'te Bilbo'nun gençliğini Sherlock'un Watson'ı Martin Freeman canlandırıyor. Kendisinin role cuk diye oturduğunu düşünüyorum ;) Cüceler'in lideri Thorin'i ise Robin Hood'tan tanıdığım Richard Armitage canlandırıyor. Cüceler'de tanıdık gelen bir isim var, Gloin. Yüzüklerin Efendisi'ndeki Gimli'nin babası oluyor kendileri.


Kitabın her ayrıntısını hatırlamıyorum, ama hatırladığım kadarıyla herhangi bir olayın atlandığını görmedim. Hatta bazı yerlerde kitaptaki repliklerin kullanıldığını fark ettim ki bu çok hoştu :) Yönetmen filme kitapta olmayan bazı olayları eklemiş -Thorin Oakenshield (Meşekalkan)'ın soyadının nereden geldiği ya da kitapta sadece adı geçen, Thorin ile Azog'un düşmanlığı gibi. Şahsen bu eklemeleri başarılı buldum.

Film 3D olarak geçiyor fakat bildiğimiz 3D'den çok farklı. Filmin saniyede 48 kare olarak çekilmesinin, izlerken filmi daha gerçekçi gösterdiği söyleniyor fakat bu uygulama Türkiye'de yok maalesef. Soundtrack'ları da es geçmemek gerek. Özellikle Bag End (Çıkın Çıkmazı)'nda Thorin'in söylediği şarkı yok mu...


Hobbit'in Yüzüklerin Efendisi'yle kıyaslanmadan izlenmesi taraftarıyım. Biri destansı bir hikayenin anlatıldığı üç ciltlik bir roman, diğeri ise çocuk kitabı olarak yazılan masalsı bir kitap. Hâliyle içeriği hakkında karşılaştırmalarda bulunmak pek doğru olmaz.

Replikleri ezberleyebilecek kadar, bıkmadan izleyebileceğim bir filmdi. Orta Dünya hayranlarının zaten kaçırmayacağını düşünüyorum, Orta Dünya'yı tanımak isteyenler için ise Hobbit, iyi bir başlangıç olabilir :)


post signature
Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder