, , , , , , , , , ,

Yorum: Brodi Ashton - Yerkara (Everneath, #1)


Kitabın Adı: Yerkara
Yazarı: Brodi Ashton
Yayınevi: Dex Yayınları
Orijinal Adı: Everneath
Çeviri: Alkım Doğan
Basım Yılı: Ocak 2013, 1. Baskı
Sayfa Sayısı: 336

   Raflarda vampirler, kurt adamlar, uzaylılar gibi birçok farklı türün yer aldığı fantastik seriler mevcut. Fakat konusunu mitolojiye dayandıran seriler bir elin parmaklarını geçmez. Yerkara da bu azınlıktaki serilerden biri; kurgusunda biraz Mısır mitolojisine yer veren, konusunu Yunan mitolojisindeki Hades ve Persephone'un hikayesinden alan ve ana kahramanlarının Eurydice ve Orpheus'un modern versiyonları olduğu bir serinin ilk kitabı.
Devamı spoiler içerir.
   Nikki, yaşadığı kötü olaylardan uzaklaşmak için Cole ile birlikte Yerkara'ya gitmeyi seçer. Yerkara, Cole gibi Sonsuzyaşamcı'ların Yeryüzey'den, yani bildiğimiz dünyadan getirdikleri ölümlü insanların enerjileriyle beslendikleri bir yeraltı dünyasıdır. Nikki, orada bir asır boyunca kalmasına rağmen hala tam olarak hafızasını kaybetmemiştir. Yeryüzey'deki sevgilisi Jack'in yüzü hala hafızasındadır. Nikki, Jack'i bir kez daha görebilmek ve ailesiyle vedalaşmak için hafızasının bir kısmı kaybolmuş halde Yeryüzey'e döner. Fakat Cole, Nikki'nin sürekli peşine takılıp ona Yerkara'ya dönmezse Tünneller'e gitmek zorunda kalacağını hatırlatır. Tünneller'de enerjisi bitene kadar kullanılacağına, Yerkara'ya onunla birlikte dönmesini ve enerjisini onu beslemek için kullanmaya devam etmesini söyler. Nikki'nin omzunda, Gölgeler'in bıraktığı soluk iz yayıldıkça Nikki, zamanının gittikçe kısaldığının ve bir seçim yapması gerektiğinin farkına varır. Ya Cole'u seçip Yerkara'ya dönecektir ya da Yeryüzey'de biraz daha kalıp sonunda Gölgeler'in onu Tüneller'e götürmesize razı olacaktır.
   Kurgu farklı ve etkileyiciydi. Yazar, Yunan mitolojisindeki mitleri baz alıp daha farklı bir dünya oluşturmuş.
   Kitaptaki duygular özellikle melankoli, aşk ve kabullenme yoğundu, kitabı okurken zaman zaman bu duygulara kapıldığım oldu.
   Okuduğu her kitapta kötü karakterleri tutan, bad boy'ların kazanmasını isteyen ben nedense Yerkara'nın bad boy'u Cole'u sevmedim, sevemedim. Kitapta, bu karakterin geçmişine pek fazla yer verilmemişti zaten. Aklımda hala Cole ile ilgili cevaplanması gereken sorular var.
   Nikki'nin Yerkara'ya gitmeden önce yaşadıkları da anlatılmıştı, bu hoşuma gitti. Fakat geçmişte yaşananların parça parça, şimdiki zamanda yaşananların arasına bölümler şeklinde sıkıştırılması okurken yorucu olabiliyor. Aklım hala şimdiki zamanda yaşanan bir olaydayken, geçmişte yaşanan bir olayın anlatıldığı bölümü okumak biraz sıktı beni. 
   Kitabın sonu şok ediciydi. Fakat yazar bir sonraki kitaba açık kapı bırakarak kitabın sonunu güzel bağladı.
   Kitap gayet akıcıydı, araya vizeler girmeseydi kitabı birkaç günde rahatlıkla bitirebilirdim. Olaylar sürükleyiciydi, araya giren geçmişteki olayların anlatıldığı bölümler olmasaydı daha sürükleyici olabilirdi.
   Hem YA olsun, hem fantastik olsun hem de farklı olsun diyenler Yerkara'ya bir göz atabilirler ;)

Kitaptan küçük bir alıntı:
"Mitolojik karakterleri birbirinden ayıran doğaüstü güçler değildir." Öne doğru eğildi. "İnsani karakterlerin zor durumlarda verdikleri kararlardır. Asırlar sonra bile biz hâlâ onlardan konuşuyoruz. Kahramanları belirleyen seçtikleri yollardır, onlara bahşedilen güçler değil."
-Sayfa 126



ARKA KAPAK



post signature
Paylaş:

4 yorum:

  1. Bazı konular tahmin edilebilirdi ama sıkılmadan okumuştum :) geçmiş ve bugün geçişleri ayrı bir güzel geldi bana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir tek geçişler sıktı beni, özellikle kitabın sonlarını bir solukta okumuştum ;)

      Sil
  2. Çok güzel bir inceleme olmuş.

    YanıtlaSil