, , , , , , , , , , , , ,

Kitap Dostları, Kitap Tur #6 | Anansi Çocukları - Neil Gaiman | Kitap Yorumu


Herkese merhaba!
Kitap Dostları'nın 6. turunda Neil Gaiman'ın dilimize son çevrilen eseri, Anansi Çocukları'nı inceledik. Ayrıca bu turda Tuğçe'nin Kitaplığı ve Mai Kalem'i konuk ediyoruz. 3 gün sürecek olan turumuzun sonunda çekilişle 2 kişiye Anansi Çocukları'nı hediye edeceğiz. Çekilişe tura katılan blogların ekstra postlarından katılabilirsiniz. Tur takvimimiz aşağıda yer alıyor.
Keyifli turlar!


Tur Takvimi

22 Temmuz Pazartesi

SaklamaKabı: Kitap Yorumu
Yorum Cadısı: Kitap Yorumu
Mai Kalem: Ön Okuma
Yorum Durağım: Neil Gaiman Kitapları

23 Temmuz Salı

Yorum Durağım: Kitap Yorumu
Sihirbazın Güncesi: Karakterlerle Söyleşi
Tuğçe'nin Kitaplığı: Yazar Tanıtımı
Yorum Cadısı: Alıntılar

24 Temmuz Çarşamba

Mai Kalem: Kitap Yorumu
Sihirbazın Güncesi: Kitap Yorumu
Tuğçe'nin Kitaplığı: Kitap Yorumu
SaklamaKabı: Yurt Dışı Kapakları



kitabin künyesi


Tür: Fantastik, Macera, Mitoloji, Mizah
Goodreads Puanı: 3.96 (87,315 oy)
Orijinal Adı: Anansi Boys
Yayınevi: İthaki Yayınları
Çeviri: Murat Özbank
Basım Yılı: 2013
Sayfa Sayısı: 384
Karanlık, korkutucu ve büyülü dünyalara eğlence, mizah ve samimiyetle bambaşka bir tat kazandıran Neil Gaiman, bu kez okurunu, yeryüzü üzerinde söylenegelen tüm öykülerin sahibi örümcek-tanrı Anansi'nin ve çocuklarının macerasına kulak vermeye çağırıyor.

Her şey Şişko Charlie'nin, ölen babasının aslında bir tanrı olduğunu öğrenmesiyle başlar. Bu yetmezmiş gibi Şişko Charlie, Örümcek adında gizemli bir kardeşi olduğunu da öğrenir. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır; insanlar için de, tanrılar için de...


Yorumum

Sessiz, utangaç ve iyi kalpli Şişko Charlie Nancy'yle tanışın! Aslında tam olarak şişman olduğu söylenemez. Babasının ona taktığı bu isim üstüne yapışıp kaldığından ki babasının taktığı isimlerin son kullanma tarihi olmazdı, Şişko Charlie de artık ismini düzeltmekten vazgeçmişti.

Şişko Charlie, Güney Londra'da kendi halinde yaşayan bir muhasebeci. Nişanlısı Rosie'yle birlikte evlilik hazırlıklarını yaparken laf Şişko Charlie'nin ailesine gelince Rosie, Şişko Charlie ve babasının barışması için düğünden daha güzel bir fırsat olamayacağını düşünür. Nişanlısının da baskısıyla Şişko Charlie, babasının nerede olduğunu öğrenmek için Florida'daki eski komşularından Bayan Higgler'ı arar. Babasının ölüm haberini alan Şişko Charlie, cenaze töreni için Florida'ya gider. Babasının öldüğüne inanamayıp bunun babasının bir şakası olduğunu düşünse de cenazeye katılınca babasının gerçekten öldüğüne inanır. Şişko Charlie'ye şişko ismini takan, bulduğu her fırsatta onunla dalga geçen adamın, babasının öldüğüne inanması, babasına karşı olan olumsuz hislerini söndüremez tabii. Şişko Charlie'nin, Bay Nancy hakkında böyle ileri geri konuşmasına daha fazla katlanamayan Bayan Higgler da ağzındaki baklayı çıkarır.

"...ama onun hakkında bir insandan bahsediyormuşuz gibi yargıya varamazsın. Unutma, Şişko Charlie, baban bir tanrıydı."


Bu durumda, yarı-tanrı sayılan Şişko Charlie neden babası gibi mucizeler yaratamadığını sorduğunda ise daha bu şoku atlatamamışken ikinci bir şok dalgasına maruz kalır.

"Bütün o şeyler kardeşine geçti."

Babası bir tanrı, tamam!
Kendisi bir yarı-tanrı, bu da tamam!
Babasının bütün iyi özelliklerini kendinde toplayan bir kardeşi var, eh bu da tamam!

Her şey daha da karmaşık olamaz diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü bir örümcekle karşı karşıya gelen Şişko Charlie'nin dudaklarından -alkolün de etkisiyle- geri almayı delicesine isteyeceği sözcükler dökülüyor.

"Eğer kardeşimi görürsen... söyle ona bana bir uğrasın."

Şişko Charlie'nin tamamen zıttı olan kardeşi Örümcek, ertesi sabah kapıya dayanıyor ve Şişko Charlie'nin kendini bulma, ailesini tanıma macerası da bu kısımdan sonra başlıyor.

Neil Gaiman'ın esprili üslubuyla harmanlanmış karanlık kurgusu tarif edilemeyecek kadar iyi. Kitabın başındaki olayların hüzünlü bir yanı var fakat okudukça bu olayların eğlenceli olduğunu da keşfediyorsunuz. Charlie için üzülüyorken farklı bir açıdan bakınca, başına gelenleri komik bulmaya başlayabilirsiniz.

Kitabın olay örgüsü şaşırtıcı ve sürprizlerle dolu. Sonraki sayfalarda, sonraki bölümlerde neler olacağını merak etmekten kendinizi alamıyorsunuz. Buna bir de Gaiman'ın büyüleyici hayal gücü eşlik edince ortaya elinizden bırakamayacağınız bir roman çıkıyor.

Anansi Çocukları, başarısını kurgusu ve olay örgüsü kadar renkli karakterlerine de borçlu. Özgüven yoksunluğu çeken, utangaç Şişko Charlie'nin kendini keşfetmesini ve neleri yapabileceğinin farkına varmasını okumak keyifliydi. Aynı şekilde Örümcek'in o hovarda ve umursamaz tavırlarından sıyrılıp sorumluluk sahibi birine dönüşmesini okumak da ayrı bir zevkti. Bay Nancy, Charlie'nin nişanlısı Rosie, Rosie'nin annesi Bayan Noah, Daisy, Charlie'nin deyimiyle menopoz yaşını geçmiş yaşlı kadınlar çetesi üyelerinden Bayan Higgler, Bayan Dunwiddy, Bayan Bustamonte ve Bayan Noles, Grahame Coats, Maeve Livingstone ve tanrılar... Hepsi de kendine özgü özellikleriyle kitaba ayrı bir tat katıyor.


Anansi Çocukları'nı kaleme alan usta yazar Neil Gaiman'ı da unutmamak gerek, tabii. Neil Gaiman'ın eşsiz bir yazar olduğunu bilmek için bütün kitaplarını okumak gerekmiyor. Anansi Çocukları'nın ithaf sayfasını okumak, bunu anlamak için yeterli...

Kitap hakkında söyleyeceğim daha bir ton şey var ama yazıyı fazla uzatmak istemiyorum, zira içimde kelimelere dökemediğim kocaman bir Anansi Çocukları/Neil Gaiman aşkı mevcut. Kitabı neden okumanız gerektiğine gelince... Kitabı açtığınızda Neil Gaiman'ın o büyüleciyi, komik ve biraz da karanlık havasını solumak, kendinizi kitabın içinde kaybetmek isteyeceksiniz. Neil Gaiman hayranlarının kitabı gözleri kapalı alacağına eminim, henüz Neil Gaiman'ın hiçbir kitabını okumayanlar ise daha fazla vakit kaybetmeden sınırsız hayal gücüne sahip bu adamla tanışmalı. ^_^





Katkılarından dolayı İthaki Yayınları'na teşekkür ederiz!

post signature
Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder