, , , , , , , , , , , , , ,

Kitap Dostları, Kitap Tur #7 | Korkak ve Canavar - Barış Müstecaplıoğlu | Kitap Yorumu + Ön Okuma + Çekiliş


Kitap Dostları'nın 7. turundan herkese merhaba! :) Kısa bir tatilin ardından turlarımıza devam ediyoruz. Bu turumuzda yerli bir yazar olan Barış Müstecaplıoğlu'nun Perg Efsaneleri serisinin ilk kitabı Korkak ve Canavar'ı inceliyoruz. İncelediğimiz kitabın hem fantastik türünde olması hem de yerli bir yazarın kaleminden çıkması, bu turun bende ayrı bir yerinin olacağına işaret ediyor ;) 

Bu turda ayrıca Maria Puder Ölmedi ve Kitap Avcısı bizlere eşlik ediyor. Tur takvimini aşağıda bulabilirsiniz. 2 kişiye Korkak ve Canavar'ı hediye ettiğimiz çekilişe katılmayı da unutmayın. Herkese keyifli turlar ^_^


Tür: Fantastik, Macera, Türk Edebiyatı
Goodreads Puanı: 3,98 (41 oy)
Orijinal Adı: -
Yayınevi: İthaki Yayınları
Çeviri: -
Basım Yılı: 2013
Sayfa Sayısı: 312
Perg Efsaneleri 1. Kitap

Eserleri 8 dile çevrilen ve özellikle Çin'de büyük bir ilgi toplayan Barış Müstecaplıoğlu'nun Perg Efsaneleri serisinin ilk romanı Korkak ve Canavar, Türkiye'de fantastik kurgu edebiyatının da ilk romanı. Günümüzde bir klasik olan bu eser, hayal gücü ile insani duyguları buluşturma başarısıyla birçok okulda edebiyat derslerinde okutuluyor.

Bize yeni bir diyarı keşfetmenin tadını yaşatırken, aslında insanın kendini keşfetmesini anlatan Korkak ve Canavar'da, sıradışı kahramanlarımız Leofold ve Guorin'in sürprizlerle dolu yolculuklarına eşlik ediyoruz.

Perg Efsaneleri, bizden farklı olanı, farklı görüneni ve farklı yaşayanı sevebilmek üzerine yazılmış en güzel öykülerden biri...

Çeşitli ırkların yaşam sürdüğü Perg Diyarı, irili ufaklı birçok adadan oluşuyor. Ana karakterlerden Leofold ise diyarın batısında yer alan Kadi'de yaşayan bir asker. Cesur, gözü pek ve yakışıklı Leofold'un kaderi savaş sırasında, lanetli olarak anılan Tünel'e sığınmasıyla değişiyor. Kendisi henüz daha çocukken, ailesini bu tünelde gizemli bir şekilde kaybettiği için son çare olarak bu tünele ayak basıyor. Tünele sığınmasıyla ailesinin başına neler geldiğini öğrense de bu lanetli yerden bir canavara dönüşmüş olarak ayrılıyor; kütük kalınlığında uzuvları, pençeli elleri, garip bir kabukla kaplı cildi ve canavarları korkutacak kadar çirkin yüzüyle Leofold evine geri dönemeyeceğini anlıyor. Kimseye zarar vermemek için ormanda yaşamayan başlayan Leofold, nam-ı diğer Canavar bir gün, Geyfor ayısından kaçmaya çalışan bir insanla karşılaşıyor.

Ana karakterlerden diğeri Guorin, savaşa katılmamak için sakat numarası yaparak Kadi'deki köyünde kalacağını ve ailesini koruyacağını düşünen biri. Fakat bir gün Asuber'in askerleri köyünü basıyor ve komutanları anlık bir sinirle Guorin'in eşini ve doğmamış çocuğunu öldürüyor. O sırada sakat numarası yaptığı açığa çıkan Guorin, komutanın meydan okumasından, ailesini katleden bu adamdan intikam alacağı düellodan kaçmayı seçiyor. Bu utançla evine geri dönemeyeceğini anlayan ve ormanda yaşamaya başlayan Guorin, nam-ı diğer Korkak bir gün, kendisini Geyfor ayısından kurtaran bir yaratıkla karşılaşıyor.

İşte, Korkak ve Canavar'ın karşılaşmaları bu şekilde gerçekleşiyor. Bir süre birlikte gezen ve birbirlerini kollayan bu ikili daha sonra, yurdundan uzak düşmüş yaşlı bir büyücüyle tanışıyor. Leofold ve Guorin gibi kendi sırlarının yükünü taşıyan büyücü Geryan onlara, Perg'i ele geçirmek isteyen savaş tanrısı Tshermon'u durdurmak için yapacağı yolculukta kendisine eşlik etmelerini teklif ediyor. Bu sayede Leofold, korkunç ve tehlikeli görünüşüne rağmen tekrar eskisi gibi savaşmaya ve hayat kurtarmaya devam edeceği; Guorin ise ailesini kaybetmesine neden olan korkaklığını yenebileceği ve içindeki cesareti açığa çıkarabileceği bir fırsatla karşılaşıyor. Birbirinden farklı bu üç gezgin, sürprizlerle dolu maceralara atılırken aynı zamanda dostluk, merhamet, cesaret gibi kavramları da yakından tanıyacakları bir serüvene doğru yolculuğa çıkıyor.

Olayların içinde yaşadığımız dünyadan ayrı, fantastik dünyalarda geçen fantastik kitaplara karşı ayrı bir sempatim vardır benim. Oluşturulan/yaratılan her fantastik dünyayla yazarların hayal gücünü keşfetmekten büyük bir zevk alırım. Kurgulanan dünyanın sınırsızlığı hem merak duygumu uyandırır hem de yeni bir dünyayı keşfedeceğim için heyecanlanırım. Fakat ne yazık ki ülkemizde yerli fantastik kitapların varlığı bir elin parmaklarını geçmiyor. Hâl böyle olunca birçok okuyucu yabancı yazarlara yöneliyor. Bu yüzden, Korkak ve Canavar'a büyük bir merak ve mini minnacık bir ön yargıyla başladım. Ama çok geçmeden ön yargım kırıldı ve kitabın favorilerim arasına gireceğini anladım.


Korkak ve Canavar kurgulanan dünya konusunda benden tam puan aldı. Barış Müstecaplıoğlu'nun kurguladığı dünyanın her köşesi gizem dolu. Bu esrarengiz Perg diyarını iyice anlamak için kitabın başında siyah-beyaz bir harita bulunuyor. Haritanın kitaba konulması okuyucular için büyük artı, zira ben kitabı okurken sıklıkla haritayı açıp inceledim.

Yazarın karakter işleme ve geliştirme becerisi de kurguladığı dünya kadar başarılı. Kitaptaki kahramanlar sadece iyi ya da sadece kötü değiller; içlerinde hem iyiliği hem de kötülüğü barındıran, hataları, kusurları ve pişmanlıkları olan kişiler hepsi. Karakterlerin bu şekilde işlenmesinin kitaba ayrı bir tat kattığını düşünüyorum.

Yazar, Korkak ve Canavar'da sade bir dil kullanmış. Kurgunun dallanıp budaklanması, karakterlerin ise çok olması sebebiyle bu günlük dilin kullanılması isabet olmuş bence. Kitap süslü bir dille yazılmış olsaydı, kitabı okurken bu kadar zevk almazdım muhtemelen; kitap fazla ağır gelebilirdi bana.

Kitabın daha doğrusu serinin kapaklarına bayıldım. Korkak ve Canavar'ı içeriği yansıtan, ayrıntılı bir tasarım süslüyor. Kapak çizimleri Ertaç Altınöz'e ait, yazımda kullandığım Prom ve Gerf kedisi çizimleri ise Engin Deniz Erbaş'ın çizimlerinden. Her iki sanatçı da kalemiyle harikalar yaratmış. Ama özellikle serinin kapaklarına bakmaya doyamıyorum ben.

Sade yazı dili, ilgi çekici kapağı, sürükleyici ve özgün kurgusuyla Korkak ve Canavar, fantastik severlerin mutlaka okuması gereken bir kitap. Yerli fantastik romanlara karşı ön yargılarınızı kırdıracak olan bu muhteşem eserle siz de tanışın ve bu büyülü maceraya ortak olun :)




Paylaş:

6 yorum:

  1. Yardırmışsın Feho. :O Vuhuv!

    YanıtlaSil
  2. inceleme çok iyi olmuş çekilişe katılmak için ne yapmam gerekiyor acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :)
      Yarışma için çekiliş yazısının altındaki kutucuktaki maddeleri tamamlamanız gerekiyor. İlk iki madde zorunlu fakat sonraki maddeler fazladan hak kazanmak için ;) Fakat öncelikle rafflecopter uygulamasına giriş yapmalısınız, isterseniz facebook hesabınızla giriş yapabilirsiniz. Maddeleri tamamlamak için ise +4 gibi rakamlara tıklamalı ve maddelerin gereğini yerine getirmelisiniz.

      Sil
  3. çok iyi olmuş çekilişe katılmak için ne yapmam gerekiyor acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ilginiz için teşekkürler. Fakat çekiliş, bu turun bitiminde sonlandı.

      Sil